Μικρός οδηγός οργάνωσης μαγειρικής για κάθε μήνα.

Ως εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζω συνέχεια την κλασσική φράση της νοικοκυράς “Τι να μαγειρέψω σήμερα;” Όταν έχεις δε να συνδυάσεις και διαφορετικά γούστα ή απαιτήσεις, το πράγμα γίνεται πιο δύσκολο.  Για παράδειγμα, ο γιος μου Χρήστος, δεν τρώει καθόλου πατάτες αλλά τα αγαπημένα του φαγητά είναι οι φακές και τα φασολάκια.  Ο Άγγελος, ο άλλος μου γιος, τρελαίνεται για τηγανιτές πατάτες και γιουβαρλάκια. Κανένα από τα 3 αγόρια του σπιτιού δεν τρώει σούπες που εμένα με ξετρελαίνουν το χειμώνα, επειδή είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος να ζεσταθείς. Επίσης τα φαγητά για μένα πρέπει να είναι όλα χωρίς γλουτένη. Δεν πρέπει όμως να αφαιρώ τη γλουτένη από τους υπόλοιπους, γιατί αν δεν έχεις κοιλιοκάκη, πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό διαιτολόγιο σου έτσι ώστε να μην έχεις θέματα που συνδέονται με την έλλειψή της, όπως πχ ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Τις καθημερινές, φεύγω για τη δουλειά μου νωρίς το πρωί, γύρω στις 7:25 πμ, και μαγειρεύω πριν φύγω. Ξυπνάω λοιπόν, στις 5:21 -όχι 5:20, γιατί έτσι μπήκε το ξυπνητήρι μου από την αρχή και το άφησα- αλλά εκείνη την ώρα δεν έχω την καθαρότητα μυαλού που χρειάζεται για να αποφασίσω τι έχω και τι μπορώ να μαγειρέψω στην επόμενη μια ώρα. Οπότε κάνω εγκαίρως το πρόγραμμα του μηνιαίου διαιτολογίου και το κολλάω στο ψυγείο μου.

Κάθε Σάββατο οργανώνω τα ψώνια της επόμενης εβδομάδας, με βάση αυτό.

 

Τι θα χρειαστείτε (υλικά που θα λέγαμε σε μια συνταγή) :

  • 1 σελίδα Α4 κατά προτίμηση που θα σχεδιάσετε το ημερολόγιο του μήνα. Εγώ καθότι γραφίστας και παιδί της Apple των Mac τυπώνω κατευθείαν από το πρόγραμμα του ημερολόγιου του υπολογιστή μου.
  • Λίστα με τα:
    • Α) αγαπημένα φαγητά της οικογένειας
    • Β) απαραίτητα φαγητά που πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο (λαδερά, όσπρια κ.λπ.)
    • Γ) φαγητά της εποχής όπως πχ κολοκυθάκια και μελιτζάνες το καλοκαίρι που είναι η εποχή που υπάρχουν σε αφθονία και έχουν την καλύτερη γεύση.
    • Δ) φαγητά που θέλετε να κάνετε λόγω κάποιας γιορτής (πχ. Μπακαλιάρος για 25η Μαρτίου)
  • Μολύβι και σβηστήρα (για να μπορέσετε να διορθώστε το πρόγραμμα και να αλλάξετε σειρά)
  • Το πιο δύσκολο /απαιτητικό μέλος της οικογένειας σας, μαζί σας για να το βγάλετε μαζί το πρόγραμμα σας. Συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία, μαθαίνει από τη μια γιατί πρέπει να μπαίνουν όλα αυτά τα φαγητά και από την άλλη δε μπορεί να αρνηθεί να φάει κάτι, γιατί έχει ήδη συναινέσει στο πρόγραμμα. (Ελπίζουμε δηλαδή)

 

Εκτέλεση :

  • Αρχικά σημειώστε τις γιορτές και τις αργίες. Συνηθίζω να χρωματίζω τα σαββατοκύριακα (που εγώ δε δουλεύω) και τις αργίες, έτσι ώστε να ξέρω ότι μπορώ να κάνω φαγητά πιο “μπελαλίδικα” που απαιτούν περισσότερο χρόνο για την παρασκευή τους.
  • Σημειώστε ποιες μέρες έχετε κάποια υποχρέωση που θα σας κάνει να γυρίσετε αργά στο σπίτι και την επόμενη μέρα, ξέρετε ότι θα ξυπνήσετε δύσκολα και ίσως όχι στην ώρα σας. Έτσι θα προγραμματίσετε ώστε την προηγούμενη μέρα να κάνετε ένα φαγητό για δύο μέρες.
  • Χωρίστε σε κατηγορίες τις λίστες των φαγητών (αυτές τις λίστες τις κάνετε μια φορά και απλά συμπληρώνετε κάθε μήνα):
    • λαδερά λαχανικά
    • όσπρια
    • κρέας
    • κοτόπουλο – ψάρι
    • ζυμαρικά – ρύζι
    • επετειακά του μήνα
    • αυτά που έχετε πεθυμήσει και θέλετε αυτό το μήνα να κάνετε ή πρέπει να κάνετε γιατί έχετε ήδη υλικά που ίσως δεν αγοράσατε όπως πχ λαχανικά από το χωριό κλπ.
    • γρήγορα φαγητά, έκτακτης ανάγκης. Αυτή η λίστα παραμένει στο ψυγείο μου για παν ενδεχόμενο.
  • Κρατήστε κάποιες σταθερές μέρες για τα είδη των φαγητών. Πχ. Κάθε Τετάρτη, όσπρια. Κάθε Παρασκευή λαδερό. Κάθε Σάββατο ή Κυριακή κρέας.

    Calendar — Month — 1/1/18 to 31/12/18
    Το δικό μας πρόγραμμα του Ιανουαρίου. (Κίτρινο: Γιορτή, Αχνό Πορτοκαλί: Όσπριο, Πράσινο: Λαδερό/Λαχανικό, Πορτοκαλί: Σάββατο, Λιλά: Κυριακή
  • Καθίστε με την παρέα σας (το πιο δύσκολο μέλος στο φαγητό) και ξεκινήστε να γράφετε ποια μέρα θα μαγειρέψετε τι.
  • Μόλις τελειώσετε αν θέλετε βγάλετε και πρόχειρες εβδομαδιαίες λίστες (σε ξεχωριστά χαρτάκια) αγορών τροφίμων από σούπερ μάρκετ για τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε απλά μεσοβδόμαδα να συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα που θυμάστε.
  • Μόλις τελειώσετε αναρτήστε το πρόγραμμα στο ψυγείο και δίπλα, τις λίστες με τα ψώνια την μια πάνω στην άλλη με της επόμενης εβδομάδας, πάνω πάνω έτσι ώστε οποίος θέλει ή θυμηθεί κάτι να το σημειώνει επιτόπου. Μη ξεχάσετε να έχετε μολύβι ή στυλό εκεί δίπλα δεμένο γιατί αλλιώς όλο και κάποιος το παίρνει μαζί του και φεύγει (συνήθως εγώ το κάνω αυτό).

 


Tips
:

  • Φροντίστε να τρώτε όλοι το ίδιο φαγητό.  Για παράδειγμα όταν μαγειρεύω μακαρόνια ή κριθαράκι για τα αγόρια μου, φροντίζω το αντίστοιχο φαγητό να είναι και για μένα, αλλά χωρίς γλουτένη. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να μη κάνουμε τα ίδια και τα ίδια φαγητά, επειδή τα έχουμε πεθυμήσει εμείς.
  • Μη γίνετε ψυχαναγκαστικός τύπος που πρέπει να κάνετε αυτά που γράφει το πρόγραμμα.  Να είστε ευέλικτοι και χαλαροί. Ο προγραμματισμός είναι για να σας βοηθήσει και όχι για να σας βάλει σε περιορισμούς.  Υπάρχουν γεγονότα στη ζωή μας που μας βγάζουν από το πρόγραμμα μας, όπως πχ μια πρόσκληση για φαγητό που δεν την περιμέναμε. Ή δε χτύπησε το ξυπνητήρι και αργήσαμε να ξυπνήσουμε, οπότε δε προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.  Τότε χρησιμοποιούμε την λίστα με τα γρήγορα φαγητά. Γρήγορα φαγητά θεωρούνται και αυτά που παίρνεις τηλέφωνο και σου τα φέρουν, πχ. Σάντουιτς, πίτσα, κλπ. Ναι δεν είναι η καλύτερη διατροφή, αλλά μια στο τόσο, δε πειράζει.
  • Κάντε δώρο στον εαυτό σας, μια φορά το μήνα  να τρώτε κάτι έτοιμο από έξω ή
  • Αν μπορείτε, ζητήστε μια φορά το μήνα κάποιος άλλος να μαγειρέψει για εσάς. Πχ κάποιος από την οικογένεια που ζει μαζί σας ή κάποιος που ζει σε άλλο σπίτι όπως για παράδειγμα η μητέρα σας, η πεθερά σας, η αγαπημένη θεία σας κ.ο.κ.
  • Σαββατοκύριακο ή οποία άλλη μέρα δε πηγαίνετε στη δουλειά, φροντίστε να πειραματιστείτε σε κάποια νέα συνταγή που δεν έχετε ξαναφάει και πιστεύετε ότι μπορεί να αρέσει στους περισσότερους από την οικογένειά σας. Το καλύτερο βέβαια είναι να αρέσει σε όλους, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπως το Εναλλακτικό φρικασέ χωρίς γλουτένη που το έφαγα μόνη μου τελικά ή το αλμυρό κέικ χωρίς γλουτένη  που απλά δοκίμασα γιατί εξαφανίστηκε στη στιγμή.
  • Ποτέ νηστικοί όταν κάνουμε αυτή τη λίστα ή πάμε σούπερ μάρκετ.

 

Και 2 δωράκια από μένα για σας!

  1. Σχεδίασα το ημερολόγιο του 2018, έτσι ώστε να το κατεβάσετε, να το τυπώσετε (σε μέγεθος Α4 κατά προτίμηση) και να βγάλετε το δικό σας μηνιαίο πρόγραμμα. Κολλήστε το στο ψυγείο και έτσι όλοι θα ξέρουν τι έχει το μενού της ημέρας.

 

food-diary-vivoglutenfree
Κατεβάστε το αρχείο  πατώντας εδώ

 

2. Επίσης σχεδίασα και μια λίστα αγορών για το σούπερ μάρκετ για να την έχετε δίπλα από το μενού και να σημειώνεται τι χρειάζεστε για την επόμενη φορά που θα πάτε να ψωνίσετε. Κατεβάστε το αρχείο, εκτυπώστε το (σε μέγεθος Α4) και εκεί που έχει το ψαλιδάκι κόψτε το. Σε κάθε σελίδα (Α4) έχει 3 λίστες

food-diary-vivoglutenfree-presentetion_big
Κατεβάστε το αρχείο  πατώντας εδώ 

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!! 

   

What a better way to make easier your days, by keeping all recipes you like, organised. SHOP NOW

 
23
(Visited 155 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Τι να μαγειρέψω σήμερα; Με ή χωρίς γλουτένη; Version 2019

  2. Pingback: Τι να μαγειρέψω σήμερα; (ver. 2020) – Vivo Gluten Free

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *