Γιατί η αποφυγή γλουτένης δεν πρέπει να γίνεται από υγιή άτομα

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η πρόσληψη γλουτένης δε συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. 

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποθέτουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης γλουτένης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε υγιή άτομα.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με ποσοστό εμφάνισης γύρω στο 1%. Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής στο λεπτό έντερο, αποτρέποντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, αναιμία και οστεοπόρωση. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα υγιή άτομα ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που έχει αυξήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του περιορισμού της γλουτένης σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 100.000 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια, κατά το διάστημα 1986-2010. Συνολικά, η κατανάλωση γλουτένης δε φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η γλουτένη είναι σαφώς επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε υγιή άτομα, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς. Αντίθετα, καταλήγει, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.Κρατήσετε τις πιο πετυχημένες συνταγές σας. Οργανώστε τα γεύματά σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: